Sant Jordi: valentijn, of toch niet?

Op 23 april is het hier in Catalonië traditiegetrouw Sant Jordi. Op deze dag geven geliefden in Catalonië elkaar traditiegetrouw een roos en een boek. En dat doen ze hier dan ook echt. Op de metro en op straat kon je er niet langst kijken, alle vrouwen met 1 of meerdere rozen. In de bloemenwinkels staan ze aan te schuiven om een roos te kopen en ook La Rambla is omgetoverd tot een walhalla van rozen en boeken (en veel mensen).

Speciaal voor deze gelegenheid was er ook veel te doen. Zoals ik al zei was La Rambla, een van de bekendste straten van Barcelona, omgetoverd met veel boeken kramen en rozen standjes. Verschillende tv zenders die live uitzendingen hadden vanop La Rambla en Plaça Catalunya (aansluitend plein). En bij boeken horen natuurlijk ook schrijvers, vele bekende schrijvens zijn hier ook van de partij om handtekeningen uit te delen, met grote wachtrijen tot gevolg.

Het geven van een rode roos komt voort uit de legende van de heilige Sint Joris. Volgens de Legenda Aurea speelde deze overlevering zich af in een plaats genaamd Silene in Libië, maar de Catalaanse traditie verwijst naar de plaats Montblanc in de provincie van Tarragona. In deze stad lag een meer waar een verschrikkelijke draak de omgeving tiranniseerde. Om de draak tevreden te stellen, gaven de inwoners van de stad hem elke dag twee schapen. Toen er geen schapen meer waren, werd er geloot welke kinderen er aan de draak werden gegeven. Op een dag viel het lot op de dochter van de koning. De koning was zo aangeslagen dat hij het volk al zijn goud en zilver en de helft van zijn koninkrijk beloofde als zijn dochter zou worden gespaard. Het volk gaf hier echter geen gehoor aan en de prinses werd naar het meer gestuurd. Op dat moment passeerde Sint Joris het meer. De prinses verzocht hem om weg te gaan maar Joris zwoer dat hij zou blijven. Hij sloeg een kruis en doodde de draak met zijn lans. Volgens de legende groeide er vervolgens een roos uit het bloed van de draak. – Wikipedia

IMG_0192

Ontvangstruimtes

Gunther Claes

Software developer.

Leave a Reply

avatar