Facebook Scan Hoax

Ik zat gisteren in de auto op weg naar huis van mijn werk toen ik dit hoorde in het radio nieuws: “Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer wil dat de Privacycommissie nagaat of Facebook de privacywetgeving wel volgt en de gegevens van zijn gebruikers wel voldoende beschermt…”. Ik voelde de woede al in me naar boven komen. In mijn hoofd had ik al direct de link gelegd met een tool die ik eerde op de dag had opgepikt van andere nieuwssites. 

stalkscan.com een website die volgens HLN.be:

Checken welke foto’s van vrouwelijk schoon je lief heeft geliked op Facebook? Op zoek gaan naar de meest gênante beelden en statussen op het profiel van bekende politici? Of controleren wie alle jonge vrijgezellen in je buurt zijn? Wie dacht dat zijn Facebookprofiel er netjes voor beveiligd is, heeft het grondig fout. Met Facebookscanner.com, de nieuwe tool van ethisch hacker Inti De Ceukelaire, haal je de grootste stalker in jezelf naar boven.

Ik maar al direct proberen en had al direct door dat het een klucht is. Sinds enkele jaren laat Facebook toe om complex te zoeken op de engelstalige versie van hun platform. “Women younger then 23 years old who go to PXL Hasselt”, een van de populaire zoektermen tussen vrienden tijdens mijn hogeschool carrière. Ik had het liever voor “pictures of friends from 2009”, ideaal om oude foto’s op te vissen.

Niets nieuws dus die website maar wel leuk om snel dingen terug te vinden zonder dat je de juiste zoekterm moet gebruiken.

 Om dan terug te springen op het nieuws over de Staatssecretaris voor Privacy die weer iets opgevangen heeft en direct actie wil ondernemen. FOUT, mensen op stang jagen over dingen die niet waar zijn. Toch wel even zeggen dat hier niets fout gedaan word door Facebook. Oude foto’s van politiekers opvragen gaat zeer zeker, maar wel enkel als je er bevriend mee bent (of ze publiek staan).

Trouwens nog even respect voor de persoon die deze toch wel handige website op poten heeft gezet. Die zelf misbegrepen is in de pers, jammer.

Conclusie het komt neer op niet goed afgeschermde profielen. Mensen hebben nog veel te leren omtrent dit topic. Maar of dat angst vanuit de media nu de juiste manier is dat betwijfel ik. En geloof niet alles wat er geschreven word, neem het met een korreltje zout.

Gunther Claes

Software developer.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Gunther Claes Recent comment authors
newest oldest most voted